Tea is the elixer of life. Lao Tzu.

 06-40197452

Kruiden

Naast bloesems kun je ook een infusie van kruiden maken.

Verkwikkend, verkoelend, opwekkend of juist verzachtend.


Hier ga ik alleen mijn favoriete kruiden benoemen en waarmee je ze kunt combineren.

Natuurlijk kun je ieder kruid ook op zichzelf staand gebruiken of met alleen een beetje steviablad.

Meeste kruiden hebben een neutrale smaak behalve die kruiden die je ook als keukenkruid gebruikt. 

Denk aan oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, salie, verveine, munt en melisse.

Kruiden die je over het algemeen niet in de keuken aantreft zijn bijna altijd neutraal van smaak.

Ze hebben natuurlijk hun eigen smaak maar heel subtiel en daardoor goed te melangeren met bloesems, vruchten en specerijen.

Denk hierbij aan heermoes, guldenroede en brandnetel.

Steviablad, maté en rooibos zijn weer een andere groep. De laatste 2 zijn eigenlijk geen kruiden maar struiken.

Steviablad heeft een enorme zoetkracht. 1/3 theelepel in een mok volstaat en is voor sommigen onder ons nog te zoet!

Maté is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen van de Yerba Mate een Mate plant. De drank werkt opwekkend en word in Latijns Amerikaanse landen veel gedronken. Goede vervanger voor koffie!

Rooibos is afkomstig van de Zuid Afrikaanse rooibosstruik. Van de blaadjes die eerst geoxideerd worden trek je een donker roodbruine drank. Vol en ietwat zoet van smaak.

Heermoes

Combineer heermoes met diverse bloesems, met gember en sinaasappel of probeer eens met munt en citroenschil.

Guldenroede

Guldenroede kun je met dezelfde smaken combineren als Heermoes. Ook de heermoes kan er bij!

Brandnetel

Ook brandnetel combineer je met dezelfde smaken als bij de heermoes en guldenroede.

Combineer de 3 kruiden met één van de smaakvoorstellen.

Of meng ze alledrie samen met wat steviablad.

Rooibos

Wie kent die niet?

Combineer rooibos eens met sinaasappelschil en stevia blad.

Met een stukje vanillepeul en cacaodoppen.

Met citroensap, sinaasappelsap en een piepklein stukje chilipeper.

En natuurlijk smaakt rooibos ook super met een lepeltje honing :) 

Pepermunt

Een allemansvriend!

Verfrissend als ijsthee en weldadig als warme drank met honing en citroen.

In de ijsthee kun je ook citrus verwerken. Basilicum, aardbeienpulp of probeer eens met gember en citroen.

Citroengras

Ja, daarvan kun je ook een smakelijke drank maken.

Vooral als je citroengras gebruikt in combinatie met gember en limoenschil, bloesems, gedroogd fruit of als tropische verrassing met wat geraspte kokos en limoen.

Ook koud weer erg lekker!

Maté

Opkikker! Cafeïne boost!

Maté smaakt ietwat bitter maar wel zoet.

Smaakt goed met citrus, bloesems en vruchten.


Stevia blad

De ideale zoetmaker.

Stevia blad smaakt in de verste verte niet naar het poeder of tabletjes die je nu misschien wel eens gebruikt.

Stevia blad zoet je dranken enorm. Wees zuinig met het gebruik ervan.

Je kunt beter later nog wat extra toevoegen mocht het niet zoet genoeg zijn.

Stevia blad trek je mee met de kruiden, bloesems of thee.

Je kunt stevia blad ook los in je thee scheppen net als suiker. Wel heb je dan groene spikkels in je drankje. Opeten kan absoluut geen kwaad ;)